Szarlotkowe gofry

Drukuj

Lubisz gofry i szarlotkę? Jeśli tak, to wypróbuj dzisiejszy przepis. 😀 Gofry bezglutenowe oraz duszone jabłka.

Ciasto na gofry (2 sztuki):

  • 1 jajko
  • 1/4 sody
  • 4 czubate łyżki mąki ryżowej
  • sól
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżki ksylitolu

Całość mieszamy i wylewamy do gofrownicy.

*gofrownice są różne, więc jak za mało będziecie mieli ciasta to dosypcie mąki i dolejcie wody

Nadzienie jabłkowe:

  • jedno jabłko
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta wanilii bourbon

Kroimy jabłko na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy do jabłek ksylitol, cynamon, goździki, wanilię i całość gotujemy, aż jabłko będzie miękkie, a woda odparuje.

Cukier puder -> mielimy ksylitol na puder.

Na upieczonego gofra kładziemy jabłka i posypujemy całość zmielonym ksylitolem.

gofer

Smacznego, bye 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *