Tarteletki cytrynowe bezglutenowe

Drukuj

Uwielbiam takie połączenia, kruche ciasto i cytrynowy mus. Do tego bezglutenowe i bez cukru rafinowanego.

Spód:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • pół kostki masła 82% (100g)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ksylitolu
  • płaska łyżeczka zmielonych goździków
  • szczypta soli himalajskiej/morskiej

Wszystkie składniki łączymy  ze sobą i dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Następnie formujemy kulkę i wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min.

W między czasie przygotowujemy foremki czyli smarujemy  środek każdej formy tłuszczem np. kokosowym lub masłem klarowanym.

Po schłodzeniu ciasta, wyjmujemy i wypełniamy nim każdą z foremek (ręką). Piec w piekarniku 200°C ok 20 minut (grzałka góra/dół).

Po upieczeniu, każdą z ciasteczek wypełniamy musem cytrynowym.

Mus cytrynowy:

  • 2 cytryny (sok z 2 cytryn i zest (starta skórka) z jednej cytryny)
  • 3 jajka
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej

Jajka łączymy  razem z ksylitolem i zestem. W drugiej misce mieszamy sok z cytryny i mąkę. Kolejno łączymy obydwie masy czyli do jajek z ksylitolem dodajemy mąkę z sokiem cytrynowym. Dokładnie mieszamy ubijaczką i usyskaną masą wypełniamy każdą tarteletkę.

Piec kolejne 20 min w 200°C.

Na koniec po wystygnięciu posypać zmielonym na puder ksylitolem.

SMACZNEGO 😀

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *