Uważaj na produkty BEZGLUTENOWE!!!

Szał na produkty bezglutenowe trwa!!! 😮

Bardzo dobrze, że moda na “bez gluten” się rozpowszechnia. Świadomość ludzi wzrasta i coraz chętniej wybierają produkty nie zawierające glutenu. Natomiast nie wszystko złoto co się świeci. Producenci dobrze wiedzą na co jest zapotrzebowanie i wychodzą konsumentom naprzeciw.

Z jednej strony jest to dobre posunięcie, natomiast miejcie świadomość że nie każdy producent troszczy się o nasze zdrowie. Na rynku przeważają firmy dla których maksymalny zysk jest głównym celem. Związku z tym dbają o pozyskanie klienta (śledzą zapotrzebowanie “trendy”) oraz jak najmniejszy koszt produkcji. W ten sposób powstają zamienniki żywności z napisem “gluten free”. Do takich produktów dodawane są szkodliwe substancje, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Producenci chcąc otrzymać produkt przypominający w wyglądzie i smaku jego glutenową wersję, dodają przeróżne substancje m.in utwardzony tłuszcz, skrobię modyfikowaną, emulgatory, gumę guar. W sztuczny sposób nadają odpowiedni smak, aromat i konsystencję.

Chleb z mąki bezglutenowej nie ma prawa wyrosnąć, gdyż to właśnie gluten powoduje że ciasto ulega spulchnieniu, jest miękkie i puszyste.

Na rynku polskim ale i zagranicznym jest masę produktów bezglutenowych, które w składzie zawierają cała tablicę Mendelejewa. Naszczęście nie wszystko jest chłamem. Istnieją produkty godne polecenia i firmy które dbają o jak najwyższą jakość produktu m.in polska firma Fabijańscy która produkuje makaron gryczany (skład: 100% mąki gryczanej, woda źródlana Kapellanka).

Wniosek na koniec.

CZYTAJCIE ETYKIETY!!!!! nie nabierajcie się na napis BEZGLUTENOWE lub BEZ GLUTENU

Dzięki za uwagę. Pozdrawiam

BYE 🙂

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *