Warzywna zupa Górzystów

Drukuj

Przepyszna i rozgrzewająca zupa. Najlepsza na zimne dni. Podobną zupę jadłam na nartach w Górach Izerskich właśnie w Chatce Górzystów i dlatego nazwa nawiązuje do tego miejsca. Zainspirowana tamtejszą zupą postanowiłam stworzyć własną wersję.

Wykonanie zupy jest bardzo proste i zajmuje tylko ok. 30 minut.

img_6309

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 110 g boczku
  • 7-8 cm pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owocu jałowca
  • 2 ziarna pieprzu
  • kurkuma 1/4 łyżeczki
  • curry łyżeczka
  • sól himalajska oraz pieprz do smaku
  • 2 gałązki selera
  • 1/4 kalafiora

Zaczynamy od obrania i pokrojenia warzyw (marchew, seler, por). Następnie wkładamy do garnka,  zalewamy wodą i gotujemy aż do zmięknięcia warzyw. Kolejno dokładamy przyprawy (ziele angielskie, pieprz, curry, kurkumę, sól, jałowiec) i na patelni obsmażmy pokrojony w kostkę boczek. Następnie po zarumienieniu boczku dokładamy go do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Kolejny krok to ponowne przysmażenie na patelni (smażone na tłuszczu z kaczki) pokrojonego pora z ząbkiem czosnku (wyciśnięty) oraz pokrojonego selera. Po zarumienieniu również dokładamy do zupy. Ostatnie element to dołożenie różyczki kalafiora.  Całość pogotować parę minut, aż kalafior będzie miękki i przyprawić do smaku.

Mam nadzieję że zupa przypadnie wam do gustu. U mnie zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje.

img_6310

Smacznego, pozdrawiam.

BYE 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *