Zaparzana babka bez glutenu

Drukuj
Zaparzana babka bez glutenu czyli nowa metoda na wypieki bezglutenowe. Dzięki zaparzaniu ciasto jest konsystencją zbliżone do mąki pszennej (delikatne, miękkie), a w końcowym rezultacie jeszcze lepsze w smaku. Proponuję przetestować metodę zaparzania z poniższym przepisem.

Polecam również przepis na naleśniki, w której również zasotosolałam zaparzanie : Naleśniki bezglutenowe z jagodami.

Składniki:

  • szklanka mąki ryżowej
  • szklanka gorącej wody
  • 3 łyżki ksylitolu
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 10 szt. daktyli (bez pestek)
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Do mąki ryżowej wlewamy gorącą wodę (zaparzamy) i mieszamy. Po kilku minutach (ok 10 min – lekko przestygnie) dodajemy ksylitol, sodę, olej kokosowy, 3 żółtka i całość łączymy. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę daktyle, czekoladę (również rozdrobnioną na kawałki) i ubite 3 białka. Całość delikatnie wymieszać i wylać do foremki na babkę. Piec 45 minut w 180°C. Na koniec po upieczeniu można posypać cukrem daktylowym, cukrem pudrem (z ksylitolu) lub zrobić lukier (również z ksylitolu lub erytrytolu). Ja wybrałam opcję z cukrem daktylowym.

Smacznego

Zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, płaski brzuch ćwiczenia, modelowanie sylwetki, babka bezglutenowa, zaparzana babka

Zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, płaski brzuch ćwiczenia, modelowanie sylwetki, babka bezglutenowa, zaparzana babka

 

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Komentarze

  1. Pięknie wygląda 🙂 Na jakich wymiarów formę podane są proporcje? I czy ciacho można upiec w keksówce lub kwadratowej formie?

  2. Pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje? Tak jak widzisz na zdjęciu, foremka dość nietypowa z jakimiś dziwnymi wrąbkami- kupiona we Francji ☝ALE znalazłam w internecie podobną. Podaje link: https://archiwum.allegro.pl…Wymiary foremki podobne, choć masa wypełniła jedynie 1/2 foremki. W małej keksówce lub kwadratowej formie również można upiec – możliwe, że wyjdzie nawet lepsze? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *