Zapiekane szparagi z łososiem

Drukuj
Jak szybko i prosto przyrządzić szparagi? Dzisiejszy przepis nie wymaga zdolności kulinarnych, bo jest banalnie prosty, a do tego świetnie wygląda i smakuje wybornie. Zachęcam do wypróbowania, zwłaszcza że sezon na szparagi trwa i trzeba korzystać póki można.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o szparagach (uprawa, rodzaje i właściwości) to zapraszam do wcześniejszego postu >SZPARAGI<

Teraz czas na przepis. Do wykonania szparagowej tratwy z łososiem potrzebujemy:

  • szparagi
  • łosoś
  • pieprz i sól himalajska
  • sok z 1/2 limonki
  • tymianek
  • patyczki do nadziewania

Zaczynamy od ugotowania szparagów w parowarze czyli najpierw myjemy szparagi, odrywamy końcówki (wystarczy przełamać ręką) i wstawiamy do gotowania. Ustawiamy w parowarze na ok 20 minut, aby szparagi zmiękły. Kolejno myjemy łososia, obieramy ze skóry i kroimy na porcje.

Ugotowane szparagi, nadziewamy na patyczek z obu stron i kładziemy na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Na wytworzoną tratwę szparagową kładziemy łososia. Całość posypujemy pieprzem, tymiankiem i polewamy sokiem z 1/2 limonki. Dodatkowo na wierzch układamy plaster limonki i całość zapiekamy w 180°C ok. 15-20 minut (w zależności jaki ma być stopień upieczenia łososia). Na sam koniec (czyli na talerzu) dopiero solimy.

SMACZNEGO 😉

 

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *