Zapiekany banan z czekoladą

Drukuj

Szybki deser dla łasuchów. Szukasz szybkiego przepisu na zdrowy deser? Mam dla ciebie idealną propozycję. Jeśli lubisz banany i kokos to napewno nie pożałujesz.

Co potrzebujemy?

  • banan
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • gorzka czekolada (na jedną porcję wystarczą dwa kwadraciki)
  • cynamon
  • do posypania chipsy kokosowe lub wiórki kokosowe

Nacinamy banana wzdłuż. Środek nacięcia smarujemy olejem kokosowym. Kolejno wkładamy do piekarnika (nacięciem do góry) i pieczemy w 180°C, aż do zbrązowienia skórki (ok 10 min). Następnie wyjmujemy i nacięcie posypujemy cynamonem oraz pokruszoną czekoladą. Na parę minut ponownie wkładamy do piekarnika (czekamy do momentu, aż czekolada zacznie się topić – ok. 2 minuty). Wyjmujemy i posypujemy kokosem ewentualnie dodatkowo jeszcze cynamonem.

Smacznego

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *