Zdrowy cukier- Ksylitol/ Erytrytol

Drukuj

Ksylitol – Erytrytol

Wszyscy wiemy że cukier to „biała śmierć”. Nic dobroczynnego dla nas nie wnosi, a jedynie powoduje spustoszenie i szkody w naszym organizmie. W konsekwencji powstają liczne stany zapalne w postaci chorób i dolegliwości. Powinniśmy wiedzieć też że masę cukru jest ukryte w produktach przetworzonych pod inną postacią np. syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany itp.

 

Jeśli nie potrafimy się uwolnić od słodkiego smaku i w efekcie dalej spożywamy zwykły cukier (trzcinowy różni się tylko kolorem od zwykłego) proponuję wdrożyć w dietę produkty bezpieczne takie jak ksylitol i erytrytol których sama używam w mojej kuchni, a bezwzględnie wyeliminować cukier tradycyjny.

 

  1. Ksylitol –produkt leczniczy, pozyskiwany z drewna brzozowego, w przeciwieństwie od tradycyjnego cukru nie posiada właściwości toksycznych
  • Ma znacznie mniejszy indeks glikiemiczny (IG 8) od zwykłego cukru- dobry dla cukrzyków
  • Zawiera 40% mniej kcal niż cukier
  • Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów wewnętrznych
  • Zapobiega osteoporozie, zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu
  • Nie powoduje próchnicy, przywraca właściwe ph jamy ustnej, remineralizuję szkliwo, zapobiega paradontozie
  • Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym
  • Ma zdolności bakteriobójcze, chroni przed rozwojem grzybic

 

Ksylitol należy wprowadzać od małych dawek np. pół łyżeczki dziennie i stopniowo zwiększać. Spożycie zbyt dużej ilość na początku stosowania może skutkować lekkim rozwolnieniem. Odradza się podawanie ksylitolu dzieciom do 3-go roku życia ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych.

 

  1. Erytrytol- występuje m.in. w owocach, wodorostach, owocach morza. Jest mniej słodki od ksylitolu. Ma bardzo niski indeks glikiemiczny bliski zeru w związku z tym nie występuje po nim gwałtowny skok cukru we krwi. Jego kaloryczność to ok. 0,2 kcal. Właściwości zdrowotne podobnie jak w przypadku ksylitolu, jedynie co go różni to działanie na jelita. Nie ma efektu przeczyszczenia i nie powoduje podrażnienia jelit.

 

Jeśli dobrnęłaś/łeś do końca czytania dziękuje za uwagę. Pozdrawiam

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *