Zimne nóżki

Drukuj

Zimne nóżki z wieprzowiny i indyka

Bardzo pyszne i zdrowe zimne nóżki, które dzięki zawartości kolagenu mają zbawienny wpływ na kości i stawy. Polecam zwłaszcza osobą z problemami stawowymi. 

  • 5 nóżek wieprzowych (pociętych)
  • jeden udziec z indyka (ok. 0,5 kg)
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól himalajska/morska

zimnenoz%cc%87ki1

Wkładamy nóżki do garnka razem z udźcem, zalewamy wodą (lekko nad powierzchnią mięsa), dodajemy wszystkie przyprawy ( 5 liści laurowych , 10x ziele angielskie, pieprz czarny x10, majeranek, sól) i gotujemy na małym ogniu ok 1h w szybkowarze ( w zwykłym garnku ok 3h).

Po ostygnięciu oddzielamy mięso od kości, kroimy na kawałki, a powstały rosół przecedzamy przez sitko. Wszystko razem łączymy czyli rosół z pokrojonymi kawałkami mięsa i doprawiamy do smaku (sól/pieprz). Kolejno nalewamy w miseczki i po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Nóżki gotowe do jedzenia po całkowitym stężnięciu.

Smacznego, bye 😉

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *