Zupa kalafiorowa

Drukuj
Przepyszna kalafiorowa zupka, która świetnie nadaje się na wiosenno-letnie dni. Lekkostrawna, łatwa w przygotowaniu i wyjątkowa w swojej prostocie. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz robiłam zupę z kalafiora i jestem zaskoczona smakiem tej zupy. Pychota, polecam z całego serca.

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 selera
  • 2 spore gałązki lubczyku
  • 2 szalotki
  • kalafior
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól himalajska i pieprz – ilość wedle uznania

Zaczynamy od obrania warzyw (marchew, pietruszka, seler), kroimy je na średnie kawałki i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą (ok 1 litr), dokładamy lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa zmiękną.

 

W między czasie kroimy szalotkę w słupki i kalafiora w małe różyczki. Podsmażamy szalotkę i kalafior na łyżeczce masła. Kalafior musi się leciutko przyrumienić (najlepiej przygotować większą patelnie, aby nic nie wypadało).

Podsmażony kalafior z szalotką dokładamy do gotujących się warzyw. Kolejno doprawiamy solą/pieprzem. Gotujemy aż, warzywa będą miękkie. Ugotowaną marchewkę, selera i pietruszkę wyjmujemy z zupy (możne je wykorzystać do innego dania) Na koniec dodajemy do zupy 1 łyżeczkę masła. Zupa jest już gotowa. 

Smacznego, pozdrawiam 😉

 

p.s zupkę można posypać dodatkowo świeżym koperkiem

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *