Zupa klopsikowa z koperkiem

Drukuj
Prosta, pożywna i sycąca zupa. Idealnie sprawdza się w cieplejsze dni i nie tylko:). Wbrew pozorom, łatwa i szybka do wykonania. Dzisiejszy przepis jest na 2-3 osoby. Jeśli macie większą rodzinę to spokojnie możecie podwoić składniki bo w smaku jest rewelacja.

  • 500 ml wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/4 selera
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna jałowca
  • ok. 2 łyżeczki soli (mniej lub więcej w zależności od preferencji smakowych)
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • koperek duża garść lub dwie
  • 3 łyżki mleka kokosowego (ja użyłam płynną część)

  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 1 jajko
  • sól (płaska łyżeczka) i pieprz (szczypta) do przyprawienia mięsa

 

Obieramy warzywa, kroimy w kostkę (marchew, seler, pietruszkę), wkładamy do jednego garnka, dorzucamy (lubczyk, pieprz, ziele angielskie, sól, ząbek czosnku- obrany i pokrojony w plastry, ziele jałowca- rozgniecione nożem, lubczyk) zalewamy wszystko wodą i stawiamy na ogień. Całość gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.

W między czasie przygotowujemy klopsiki. Zaczynamy od dodania do mięsa mielonego jajka, pieprzu i soli. Całość dokładnie łączymy, mieszając ręką. W oddzielnym garnku (mniejszym) gotujemy wodę. Z mięsa mielonego ulepiamy kulki (klopsiki) i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy ok 5 – 10 minut (w zależności od wielkości klopsików).

Do naszej zupy warzywnej, wkładamy już sparzone klopsiki. Dodajemy koperek i mleko kokosowe. Całość pogotować ok 2 minut. Zupa gotowa, można podawać ze świeżo posypanym koperkiem.

SMACZNEGO

 

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *