Zupa – krem z kalafiora

Drukuj
Zupa – krem z kalafiora czyli szybki pomysł na lekkostrawny obiad.

 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1/4 selera korzeń
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziele angielskie
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki masła
  • boczek – pare kawałków do smaku i ozdoby
  • 1 łyżka startego parmezanu

Wykonanie:

Zaczynamy od umycia kalafiora i pokrojenia w małe różyczki. Kolejno przekładamy go do garnka, dodajemy również obranego selera (pokroić na mniejsze kawałki). Całość zalewamy wodą (tak aby lekko zakryło kalafior – nie za dużo wody, bo wyjdzie za rzadkie) i wstawiamy na ognień. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, gałkę i gotujemy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy łyżeczkę masła i podsmażamy na niej obraną i rozdrobnioną cebulę. Kiedy cebula się już lekko zeszkli, dodajemy do niej wyciśnięty czosnek i chwilkę jeszcze całość podsmażyć. Kolejno cebulę dodajemy do zupy i gotujemy razem do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie wyjmujemy z garna liść laurowy, ziele i blendujemy zupę na jednolitą masę. Krem ponownie wstawiamy na ognień, dodajemy parmezan i łyżeczkę masła. Jeśli się ponownie zagotuje, zupa-krem jest już gotowa. Dodatkowo można obsmażyć parę kawałków boczku i dodać do smaku na wierch kremu oraz posypać pieprzem.

Smacznego

Paulina Targańska, trener personalny, zdrowe jedzenie przepisy, skuteczna dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa przepisy, zupa krem z kalafiora

 

POLECANE

Ekspresowa zupa – krem z pora

Zapiekane warzywa z fetą i jajkiem

Niskokaloryczne diety „cud” – efekty ich stosowania

 

Udostępnij i zostaw łapkę 😉